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Dear Mr. Campbell: 
 
     This is in response to your email dated October 2, 2024, to the Drug Enforcement Administration 
(DEA) in which you asked if pharmacists may use North Carolina’s Rule .1815 to provide an 
emergency refill for buprenorphine.  You stated that “the health consequences of patients being 
treated for Opioid Use Disorder (OUD) in the Helene-affected areas being unable to continue 
buprenorphine therapy are, I think obvious (and would likely be true for patients on other controlled 
substances.)”  You asked for DEA to address this emergency issue.  
 

The DEA Administrator is permitted by 21 CFR 1307.03 to grant an exception to the application 
of any provision contained in 21 CFR, part 1300 to 1399, but in no case shall the Administrator be 
required to grant an exception to any person which is otherwise required by law or DEA regulation. 
This authority has been delegated to the Assistant Administrator of the Diversion Control Division. 

 
DEA understands due to the damage from Hurricane Helene, many DEA-registered pharmacy 

and practitioner locations are flooded and do not have access to internet and/or phone services.  
Flooded pharmacies are unable to dispense from their stock and without internet are unable to 
transfer any schedule III-V refills as authorized by 21 CFR 1306.25(a).  Many practitioners are 
without phone capabilities and are unable to contact a pharmacy to authorize a new oral prescription 
as authorized by 21 CFR 1306.21.  DEA has no objection to the North Carolina Board of Pharmacy 
implementing its rule titled, “Emergency Prescription Refill Due to Interruption of Medical 
Services” found at 21 NCAC 46.1815.   The rule states, “In the event a pharmacist or device and 
medical equipment permit holder receives a request for a prescription refill and the pharmacist or 
permit holder is unable to readily obtain refill authorization from the prescriber because of the 
prescriber’s inability to provide medical services to the patient, the pharmacist or permit holder may 
dispense a one-time emergency supply of up to 90 days of the prescribe medication.”  Under the 
rule, the following conditions apply:  

 
1. The prescription is not for a schedule II controlled substance; 

 
2. The medication is essential to the maintenance of life or to the continuation of therapy in a 

chronic condition; 
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3. In the pharmacist’s or permit holder’s professional judgment, the interruption of therapy 
might reasonably produce undesirable health consequences; 
 

4. The dispensing pharmacist or permit holder creates a written order entered in the pharmacy’s 
automated data processing system containing all of the prescription information required by 
section .2300 of these Rules and signs that order; 

 
5. The dispensing pharmacist or permit holder notified, or makes a good faith attempt to notify, 

the prescriber or the prescriber’s office of the emergency dispensing within 72 hours after 
such dispensing. 

   
Based on the definition of an emergency situation as defined by the Secretary of Health and 

Human Services, these above-mentioned actions are necessary for the proper treatment of the 
intended ultimate user, no appropriate alternative treatment is available, and it is not reasonably 
possible for the prescribing practitioner to provide a written prescription to be presented to the 
person dispensing the substance prior to the dispensing.  21 CFR 290.10.  Accordingly, contingent 
on your compliance with the foregoing conditions, DEA concurs with your implementation of 21 
NCAC 46.1815 for thirty days from the date of this letter, at which time upon request from your 
office, DEA will consider an extension of this exception should the foregoing emergency conditions 
continue to exist.  

 
I trust this letter adequately addresses your inquiry.  For information regarding the DEA 

Diversion Control Division, please visit https://.DEAdiversion.usdoj.gov/index.html.  If you have 
any additional questions on this issue, please contact the DEA’s Natural Disaster website at 
Natural.Disaster2@dea.gov.  

 
 Sincerely, 
 
 
 
 
 Thomas W. Prevoznik 
 Assistant Administrator 
 Diversion Control Division 
 
 

https://www.ecfr.gov/current/title-21/section-290.10
http://reports.oah.state.nc.us/ncac/title%2021%20-%20occupational%20licensing%20boards%20and%20commissions/chapter%2046%20-%20pharmacy/21%20ncac%2046%20.1815.pdf
http://reports.oah.state.nc.us/ncac/title%2021%20-%20occupational%20licensing%20boards%20and%20commissions/chapter%2046%20-%20pharmacy/21%20ncac%2046%20.1815.pdf
https://.deadiversion.usdoj.gov/
mailto:Natural.Disaster2@dea.gov

	U. S. Department of Justice
	Drug Enforcement Administration

	wwwdeagov: 
		2024-10-02T20:29:02-0400
	THOMAS PREVOZNIK




